CULTURĂ'N ȘURĂ

afis Teatru implicat

Teatru implicat

Perioada: 19 iulie - 13 noiembrie 2019

„Teatru Implicat” este un proiect care își propune să facă legătura dintre lumea satului și cea a orașului printr-un demers unic în peisajul cultural românesc: pe de o parte, un spectacol de teatru profesionist creat într-un teatru din mediul urban a fost jucat în 6 sate, iar pe de altă parte, un spectacol-documentar creat din mărturiile unor femei din mediul rural a fost jucat în teatre convenționale de la oraș.

afis Teatru implicat
Spectatori @ Albeștii de Argeș

6 reprezentații ale spectacolului „Doctor fără voie” de Molière, în regia lui Victor Olăhuț au fost jucate în tot atâtea comune din județele Argeș, Dâmbovița și Brăila. Au participat 1130 de spectatori din mediul rural, majoritatea urmărind pentru prima dată în viață un spectacol de teatru profesionist. Copiii din localitățile Vâlcelele, Albeștii de Argeș, Cornățel, Produlești, Mircea Vodă și Unirea au fost invitați la un atelier de teatru susținut de doi dintre actorii trupei. În cadrul atelierului, cei mici au făcut o scurtă incursiune în lumea teatrului și au învățat elemente de conduită în timpul spectacolului. În medie, au fost 31 de copii la fiecare atelier.

afis Teatru implicat
Culise @ Cornățel

Spectacolele au fost susținute în curțile oamenilor: la Ion al Anghilinei din Cornățel,  la Ion al Dorinii din Produlești, la Casa Dobrescu din Albeștii de Argeș etc. În acest fel , sătenii devin amfitrioni inediți ai teatrului și se implică activ în desfășurarea evenimentului. Au fost implicați în organizare bibliotecile și primăriile din fiecare comună: Merișani, Albeștii de Argeș, Buzoești, județul Argeș, Mircea Vodă și Unirea, jud. Brăila, Produlești, jud. Dâmbovița.

afis Teatru implicat
Ana Turos și Florentina Năstase în „BabyBlues” (foto Paul Bruș)

În cea de a doua parte a proiectului, un spectacol de teatru inspirat de mărturiile unor femei din mediul rural a fost jucat cu titlu gratuit în 7 orașe din țară. Spectacolul „BabyBlues” abordează o temă delicată, care ar avea nevoie de mai multă vizibilitate, iar acest demers este un prim pas către conștientizarea ei: depresia post-natală și felul în care aceasta afectează familia și societatea. Teatrele de stat și cele naționale din Ploiești, Galați, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Buzău și Constanța s-au alăturat demersului nostru de a face cunoscută publicului spectator o temă importantă. Dezbaterea este deschisă. Au participat la cele 7 reprezentații 1010 spectatori din mediul urban. Teatrul este o formă de divertisment dar și de educație totodată, prin teatru se pot crea platforme de dezbatere pe teme importante.

Proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

afis Teatru implicat

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului “În stare de bine”. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

contact@culturansura.ro

Înscrie-te la newsletter

relații cu publicul Florentina Năstase

manager proiect Victor Olăhuț

/ culturansura