CULTURĂ'N ȘURĂ

Satul și teatrul

Perioada: 15 iulie - 15 noiembrie 2021

afis Satul și teatrul
Teatru în satul „Iaz”

Timp de nouă ani, Asociația Cultură’n Șură a fost neobosită în misiunea sa de a înscrie cât mai multe sate din România pe harta culturală și de a aduce în fața publicului marginalizat din mediul rural spectacole de teatru susținute de actori profesioniști. Peste 50 de comunități rurale au primit cel puțin o dată vizita unei trupe de teatru profesionist. Gazdele spectacolelor sunt gospodari din sat care își pun la dispoziție curtea pentru a fi transformată pentru câteva ore într-o veritabilă sală de teatru.

În cadrul proiectului „Satul și teatrul”, derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj și co-finanțat de AFCN, Cultură’n Șură ajunge anul acesta în 12 comunități rurale din 8 județe: Veneția de Jos (Brașov), Husasău de Tinca, Ghida (Bihor), Gușterita (Sibiu), Nicolae Bălcescu (Vâlcea), Desești (Maramureș), Măgureni (Prahova), Râu de mori (Hunedoara), Aluniș, Iaz, Bănișor și Horoatu Crasnei (Sălaj)

635 de spectatori în Sălaj

În Aluniș, satul natal al lui Flavius Lucăcel, membru fondator al Asociației Cultură’n Șură, curtea Rujei a lu’ Zgembețu s-a umplut până la poartă de spectatori, 186 de persoane participând la eveniment. Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din satul Iaz a amenajat o gospodărie din cadrul muzeului în vederea susținerii spectacolului. Acolo spectatorii au fost primiți cu cozonaci și s-au folosit de aceasă ocazie ca să viziteze sau să reviziteze superbul muzeu construit cu multă dăruire de cea care i-a dat numele. În Horoatu Crasnei, spectacolul a fost susținut la casa recent cumpărată de tinerii Andreea Boie și Vasile Pocol. În Bănișor evenimentul a avut loc în curtea Iu’ Ionica Sfârtii, la o familie revenită acasă din țări străine. Semnele sunt bune atât pentru Horoatu Crasnei, cât și pentru Bănișor: oamenii nu pleacă de acolo, ci mai degrabă vin, și se mai organizează și spectacole de teatru!

Aproape 500 de spectatori în Bihor și Maramureș

Curtea Anei Luchi din Husasău de Tinca și Crama Rákóczi din Ghida, comuna Balc, au găzduit cele două reprezentații ale spectacolului „Experimentul” ce au avut loc în județul Bihor. 250 de membri ai celor două comunități rurale au participat la evenimente, lucru ce denotă deschiderea pe care o au oamenii de la sat față de manifestările artistice profesioniste.  Aproximativ 125 de persoane din fiecare localitate a participat la cele două evenimente, public ignorat în mare parte de instituțiile de cultură.

afis Satul și teatrul
Șura lu' Briciu din Hărnicești

Cultură’n Șură a ajuns la Hărnicești la invitația lui Ștefan Boloha și Gheorge Hotea, membri ai Asociației „Feciorii și Fetele de pe Mara”. Dăruirea celor doi a făcut ca evenimentul să fie un succes pentru întreaga comunitate. În satul Hărnicești, o localitate depopulată cu majoritatea tinerilor stabiliți în orașe sau plecați la muncă în străinatate, s-au strâns 178 de oameni la un spectacol de teatru!!!

Partenerii locali ai proiectului s-au ocupat de amenajarea spațiului de joc, spațiului dedicat publicului și de promovarea spectacolelor în rândul comunității. Implicarea acestora a fost esențială în atragerea unui public atât de numeros,

Ateliere de teatru dedicate copiilor

afis Satul și teatrul
Atelier de teatru în satul Aluniș

Înainte de spectacole, în fiecare localitate s-a organizat câte un atelier de teatru destinat copiilor, în cadrul căruia participanții și-au noțiuni de bază ale artei spectacolului, atât din punct de vedere a spectatorului cât și al actorului. Având ca scop dezvoltarea memoriei, spontaneității, imaginației și lucrului în echipă prin intermediul jocului, acestea au oferit totodată participanților și câteva sfaturi practice pentru conduita în timpul spectacolului de teatru. Atelierele vor fi conduse de actorii Ana Turos, Mircea Gligor și Iulian Gliță. În cele șapte comunități în care au avut loc ateliere în cadrul proiectului, au participat în medie 25 de copii din fiecare localitate.

Evenimente în cadrul proiectului

 1. vineri 06 august 21:00 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Aluniș, la Ruja a lu' Zgembețu, după sat

  Urmărește pe Facebook
 2. sâmbătă 07 august 21:00 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Husasău de Tinca, la casa din vale a Anei Luchi

  Urmărește pe Facebook
 3. duminică 08 august 20:30 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Iaz, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea

  Urmărește pe Facebook
 4. joi 12 august 21:00 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Hărnicești, la Briciu la șură

  Urmărește pe Facebook
 5. vineri 13 august 20:00 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Ghida, la crama Rákóczi

  Urmărește pe Facebook
 6. sâmbătă 14 august 21:00 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Horoatu Crasnei, la casa nr. 123 de lângă brutărie

  Urmărește pe Facebook
 7. duminică 15 august 21:00 2021

  Spectacol

  Experimentul

  Bănișor, la Ionica Sfârtii

  Urmărește pe Facebook
 8. joi 09 septembrie 20:00 2021

  Spectacol

  Cerere în căsătorie

  Gușterița, Sibiu

  Șura Culturală, strada Mălinului, nr. 4

  Urmărește pe Facebook
 9. vineri 10 septembrie 20:00 2021

  Spectacol

  Cerere în căsătorie

  Râu de Mori

  la casa lui Budău din spatele primăriei

  Urmărește pe Facebook
 10. sâmbătă 11 septembrie 20:00 2021

  Spectacol

  Cerere în căsătorie

  Veneția de Jos, Brașov

  la Cornea, casa nr. 300

  Urmărește pe Facebook
afis Satul și teatrul

„Satul și teatrul” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri în proiect

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

contact@culturansura.ro

Înscrie-te la newsletter

relații cu publicul Florentina Năstase

manager proiect Victor Olăhuț

/ culturansura