CULTURĂ'N ȘURĂ

Satul și teatrul

Perioada: 15 iulie - 15 noiembrie 2021

afis Satul și teatrul
Teatru în satul „Iaz”

11 sate din județele Sălaj, Bihor, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Dâmbovița și Brașov au primit pentru prima dată vizita unei trupe de teatru profesionist. Alegerea acestor sate a fost făcută în urma invitațiilor primite din partea unor asociații locale care au urmărit activitatea noastră pe pagina de socializare facebook, pe site-ul asociației, sau au aflat despre tipul de activitate pe care îl prestează asociația din presa națională și au dorit să ofere și comunităților pe care le reprezintă un eveniment unic, deschizându-le noi orizonturi culturale.

afis Satul și teatrul
Scena amenajată în curtea Andreei și-a lui Vasile din Horoatu Crasnei

Două dintre producțiile asociației au putut fi vizionate de către sătenii care au urmărit cu uimire și bucurie cum curțile consătenilor lor devin veritabile săli de spectacol: „Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani și „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, ambele în regia lui Victor Olăhuț. Cele două spectacole au fost premiate în cadrul unor festivaluri de teatru din țară, atât pentru interpretare (George Constantinescu a fost desemnat cel mai bun actor în cadrul Festivalului de Teatru „Comic 7B” din Buzău, ed. 2016), cât și pentru originalitate („Experimentul” a primit premiul special al juriului la festivalul internațional Atelier din Baia Mare, ed. 2017). „Cerere în căsătorie” este încă din anul 2019 în arhiva de teatru TVR și a avut mai multe difuzări tv în ultimii ani.

635 de spectatori în Sălaj

În Aluniș, satul natal al lui Flavius Lucăcel, membru fondator al Asociației Cultură’n Șură, curtea Rujei a lu’ Zgembețu s-a umplut până la poartă de spectatori, 186 de persoane participând la eveniment. Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din satul Iaz a amenajat o gospodărie din cadrul muzeului în vederea susținerii spectacolului. Acolo spectatorii au fost primiți cu cozonaci și s-au folosit de aceasă ocazie ca să viziteze sau să reviziteze superbul muzeu construit cu multă dăruire de cea care i-a dat numele. În Horoatu Crasnei, spectacolul a fost susținut la casa recent cumpărată de tinerii Andreea Boie și Vasile Pocol. În Bănișor evenimentul a avut loc în curte la Ionica Sfârtii, la o familie revenită acasă din țări străine. Semnele sunt bune atât pentru Horoatu Crasnei, cât și pentru Bănișor: oamenii nu pleacă de acolo, ci mai degrabă vin, și se mai organizează și spectacole de teatru!

Aproape 500 de spectatori în Bihor și Maramureș

Curtea Anei Luchi din Husasău de Tinca și Crama Rákóczi din Ghida, comuna Balc, au găzduit cele două reprezentații ale spectacolului „Experimentul” ce au avut loc în județul Bihor. 250 de membri ai celor două comunități rurale au participat la evenimente, lucru ce denotă deschiderea pe care o au oamenii de la sat față de manifestările artistice profesioniste.  Aproximativ 125 de persoane din fiecare localitate a participat la cele două evenimente, public ignorat în mare parte de instituțiile de cultură.

afis Satul și teatrul
Șura lu' Briciu din Hărnicești

Cultură’n Șură a ajuns la Hărnicești la invitația lui Ștefan Boloha și Gheorge Hotea, membri ai Asociației „Feciorii și Fetele de pe Mara”. Dăruirea celor doi a făcut ca evenimentul să fie un succes pentru întreaga comunitate. În satul Hărnicești, o localitate depopulată cu majoritatea tinerilor stabiliți în orașe sau plecați la muncă în străinatate, s-au strâns 178 de oameni la un spectacol de teatru!!!

Partenerii locali ai proiectului s-au ocupat de amenajarea spațiului de joc, spațiului dedicat publicului și de promovarea spectacolelor în rândul comunității. Implicarea acestora a fost esențială în atragerea unui public atât de numeros.

347 de spectatori au văzut „Cerere în căsătorie” la Gușterița, Râu de Mori și Veneția de Jos

afis Satul și teatrul
„Cerere în căsătorie” la Gușterița, Sibiu

În luna septembrie, trei reprezentații ale spectacolului „Cerere în căsătorie” au fost susținute în casa parohială din Gușterița, la casa lui Budău din Râu de Mori și la casa cu nr. 300 din Veneția de Jos. Am avut parte de vreme bună, gazde bune și public entuziast. Trei curți au fost transformate în săli de teatru cu ajutorul partenerilor locali.

80 de spectatori la Raciu

Spectacolul din comuna Raciu a fost susținut în luna noiembrie. Din cauza vremii, reprezentația spectacolului „Cerere în căsătorie” a fost ținută în Căminul Cultural din localitate. Intrarea la spectacol s-a făcut pe baza certificatului verde.

Ateliere de teatru dedicate copiilor

afis Satul și teatrul
Atelier de teatru în satul Aluniș

Înainte de spectacole, în fiecare localitate s-a organizat câte un atelier de teatru destinat copiilor, în cadrul căruia participanții și-au însușit noțiuni de bază ale artei spectacolului, atât din punct de vedere al spectatorului cât și al actorului. Având ca scop dezvoltarea memoriei, spontaneității, imaginației și lucrului în echipă prin intermediul jocului, acestea au oferit totodată participanților și câteva sfaturi practice pentru conduita în timpul spectacolului de teatru. Atelierele au fost conduse de actorii Ana Turos, Mircea Gligor, Iulian Gliță și Elena Ariadna Șeulean. În cele 12 comunități în care au avut loc ateliere în cadrul proiectului, au participat în medie 22 de copii din fiecare localitate.

Evenimente în cadrul proiectului

 1. vineri 06 august 21:00 2021

  Experimentul

  Aluniș, la Ruja a lu' Zgembețu, după sat

  Urmărește pe Facebook
 2. sâmbătă 07 august 21:00 2021

  Experimentul

  Husasău de Tinca, la casa din vale a Anei Luchi

  Urmărește pe Facebook
 3. duminică 08 august 20:30 2021

  Experimentul

  Iaz, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea

  Urmărește pe Facebook
 4. joi 12 august 21:00 2021

  Experimentul

  Hărnicești, la Briciu la șură

  Urmărește pe Facebook
 5. vineri 13 august 20:00 2021

  Experimentul

  Ghida, la crama Rákóczi

  Urmărește pe Facebook
 6. sâmbătă 14 august 21:00 2021

  Experimentul

  Horoatu Crasnei, la casa nr. 123 de lângă brutărie

  Urmărește pe Facebook
 7. duminică 15 august 21:00 2021

  Experimentul

  Bănișor, la Ionica Sfârtii

  Urmărește pe Facebook
 8. joi 09 septembrie 20:00 2021

  Cerere în căsătorie

  Gușterița, Sibiu

  Șura Culturală, strada Mălinului, nr. 4

  Urmărește pe Facebook
 9. vineri 10 septembrie 20:00 2021

  Cerere în căsătorie

  Râu de Mori

  la casa lui Budău din spatele primăriei

  Urmărește pe Facebook
 10. sâmbătă 11 septembrie 20:00 2021

  Cerere în căsătorie

  Veneția de Jos, Brașov

  la Cornea, casa nr. 300

  Urmărește pe Facebook
 11. vineri 12 noiembrie 19:00 2021

  Cerere în căsătorie

  Comuna Raciu, Dâmbovița

  la Căminul Cultural

  Urmărește pe Facebook
 12. duminică 14 noiembrie 20:00 2021

  Experimentul

  ONLINE / Facebook & Youtube

  Urmărește pe Facebook
afis Satul și teatrul

„Satul și teatrul” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri în proiect

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

contact@culturansura.ro

Înscrie-te la newsletter

relații cu publicul Florentina Năstase

manager proiect Victor Olăhuț

/ culturansura