CULTURĂ'N ȘURĂ

afis Coeziune prin teatru

Coeziune prin teatru

Perioada: 25 mai - 15 august 2020

Cultură’n Șură vine în comuna Someș-Odorhei pentru a lucra cu elevii Școlii „Vasile Lucăcel”. Pe timpul verii vom fi alături de copii și vom  pune pe picioare o trupă de teatru. Elevii interesați din clasele V – VII se vor putea înscrie la cursurile online care vor începe în luna iunie, urmând ca foarte curând echipa de proiect să se deplaseze pe teren pentru ateliere, jocuri teatrale și repetiții pline de bună dispoziție. În final, vom crea împreună un spectacol pe baza unui scenariu imaginat de copii care va avea premiera la jumătatea lunii august!  Pe parcursul proiectului, echipei i se va alătura și un cadru didactic al școlii care va coordona pe viitor trupa nou creată.

afis Coeziune prin teatru

Elevii participanți la atelierele de teatru vor beneficia de exerciții specifice prin care vor învăța de la tehnici de bază ale artei actorului (exerciții de respirație, concentrare, atenție, etc.), până la elemente de punere în scenă a unui spectacol (citirea unui text, personaj, scenografie, costume). De asemenea, proiectul „Coeziune prin teatru” își propune o mai bună integrare în comunitate a copiilor de etnie romă, elevi ai  Școlii Gimnaziale „Vasile Lucăcel” prin oferirea unei activități școlare alternative capabilă să reducă riscul de abandon școlar pentru aceasta categorie.

O trupă de teatru pentru copii

Atelierele vor fi susținute de actorii organizației Cultură’n Șură. Cadrul didactic voluntar va participa activ la ateliere, urmând ca acesta să coordoneze și să propună exerciții odată ce se va acomoda cu acest tip de activități. Obiectivul este ca acesta să stăpânească mecanismele de coordonare ale acestui tip de ateliere, astfel încât la finalul proiectului acesta să poată continua derularea programului la un nivel cât mai bun și într-un mod atractiv pentru elevi.

Împreună cu elevii se va realiza un scenariu care va sta la baza unui spectacol. Scenariul și spectacolul vor fi create sub îndrumarea regizorului Victor Olăhuț. La finalul proiectului vor fi organizate două reprezentații cu public ale spectacolului creat în cadrul atelierelor.

Play

Ne dorim ca acestă trupă de teatru nou creată să aibă continuitate și după finalizarea proiectului de față. Asociația Cultură’n Șură  va susține acest proces prin livrarea de material didactic specific (cărți de specialitate, texte de teatru destinate copiilor, etc.), prin supervizarea procesului de desfășurare a atelierelor (asigurarea participării periodice la atelierele de teatru a unor profesioniști ai domeniului) sau mijlocirea de schimburi de experiență cu alte școli care derulează programe similare. La reprezentațiile spectacolului vom invita profesori de la alte școli din zona pentru a le arăta efectele benefice pe care activitățile teatrale le au asupra copiilor.

Ateliere de teatru și film

Am început proiectul „Coeziune prin teatru” după o lungă perioadă de lipsă de activitate pe teren cauzată de starea de urgență. Eram cu toții dornici de lucru, dar și conștienți de provocările cu care urma să ne confruntăm în această situație excepțională și mai ales eram nerăbdători să îi cunoaștem pe copii. După o serie de pregătiri logistice (formarea grupelor de lucru, echiparea fiecărei gospodării cu un device pentru conexiunea la internet) pe 5 iunie ne-am bucurat să susținem primul atelier de teatru online. Am început cu exerciții de încălzire a mușchilor feței și exerciții de dicție cât mai haioase, apoi copiii au fost ajutați și încurajați să realizeze scurte prezentări despre ei, care să includă preferințele, pasiunile și calitățile lor. În cadrul celor patru ședințe online trainerii s-au asigurat să includă elemente ludice, jocuri care dezvoltă imaginația sau memoria și să îi încurajeze pe copii să vorbească liber sau să pregătească compuneri pe anumite teme – ce am făcut în perioada carantinei, ce fac în timpul liber etc.

afis Coeziune prin teatru

De la jumătatea lunii iunie am reușit să ne vedem cu toții în comuna Someș-Odorhei, bineînțeles respectând măsurile de siguranță impuse de autorități. Atelierele au avut loc de două sau trei ori pe săptămână sub îndrumarea a minimum doi traineri și au devenit din ce în ce mai complexe și totodată mai apreciate. Remarcile pozitive ( „e mult mai fain ca online!” ) și deschiderea copiilor către activități au încurajat echipa de traineri să diversifice jocurile și antrenamentele propuse.

Această experiență mi s-a părut minunată deoarece am cunoscut oameni frumoși, mi-am făcut prieteni noi. Dar cel mai tare mă bucură faptul ă împreună am construit o echipă puternică care sper că o să reziste mult timp de acum înainte. La început am ezitat să mă alătur experimentului, dar acum îmi pare rău că s-a terminat și îmi va fi dor de fiecare în parte. Mă bucur că am putut face parte din asta și abia aștept să ne revedem

Denisa O., 14 ani

Am experimentat în zone diverse – de la încălzire fizică la jocuri de motricitate, de la improvizații pe baza animalelor preferate la scurte reclame sau show-uri TV, de la ritmuri și coregrafii la exerciții care încurajează lucrul în grup. Cum era firesc, a început să se cearnă și să se coaguleze o echipă în care copii de vârste diferite (între 10 și 14 ani ) și de etnii diferite au început să lucreze ca niște adevărați profesioniști, venind cu propuneri surprinzătoare pe care le dezvoltau mai apoi împreună.

Mie mi-a plăcut în aceste două (luni) de atelier mi-a plăcut totul deoarece am învățat să ne respectăm prietenii și să nu vorbim urât, să lucrăm în echipă și să fim respectuoși.

participant la ateliere

Pregătiri pentru filmare. Probe de costume și machiaj

roiectul prevedea inițial realizarea unui spectacol de teatru, însă creșterea alarmantă a cazurilor de infectați cu virusul Covid -19 l-a determinat pe managerul proiectului și regizorul Victor Olăhuț să opteze pentru o altă variantă de finalizare a workshop-ului: realizarea unui scurt-metraj în care fiecare dintre copii să fie pus în valoare, materialul fiind de asemenea mereu accesibil online. Propunerea a fost întâmpinată cu mult entuziasm de către copii și imediat s-a trecut la treabă. Prima etapă a reprezentat-o improvizația pe baza unor situații propuse de regizor; ulterior, echipa de creație a definitivat un script și o distribuție.

afis Coeziune prin teatru
Mulțumim Voichița Oegar pentru costume!

În paralel cu aspectele referitoare la producție (contactarea echipei de filmare, achiziționarea de costume și recuzită, stabilirea locațiilor), echipa de creație a lucrat cu micii actori urmând toți pașii necesari pentru un film profesionist. Au avut loc lecturi la masă, analiza textului, a personajelor și a situațiilor, lucrul pe intenții, apoi filmarea în locații, asigurându-le un machiaj profesionist și recuzită, transport și catering ca pe un platou de filmare profesionist.

Liniște! Motor! Acțiune!

În cele din urmă a venit momentul pentru cele trei zile de filmare, care au reprezentat un efort colectiv, atât din partea echipei Cultură’n Șură, cât și din partea copiilor. Filmările începeau dimineața și durau până seara, trainerii au fost pe rând șoferi, costumieri, recuziteri, responsabili de make-up și coafură, iar copiii au fost mereu în gardă știind că oricând pot fi chemați la cadru unde au fost motivați să dea tot ce e mai bun.

Inițiativa noastră și efortul copiilor a motivat câteva instituții de stat și private din proximitate să se implice activ în desfășurarea proiectului: Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj a finanțat o zi de relaxare pentru micii actori în orașul Satu-Mare, unde Teatrul de Nord le-a asigurat un tur ghidat într-o instituție profesionistă de spectacole, Sălăjeanul Tv și Tur Cento Trans ne-au oferit locații de filmare, sprijin logistic și chiar recuzită pentru realizarea filmului!

Momente de relaxare

afis Coeziune prin teatru

Și pentru că cine muncește trebuie răsplătit, cât timp echipa de post-producție lucra la montajul filmului, echipa artistică a organizat o excursie alături de cei mici. De dimineață ne-am îmbarcat în autocarul închiriat ca să facem un drum până la Satu Mare, unde am început cu o vizită la Teatrul de Nord. Copiilor li s-a oferit un tur ghidat de către un actor al teatrului și au descoperit culisele, cabinele, lojele, sala mică, scena mare – unde s-a coborât și cortina de fier!, pe scurt, au aflat toate secretele unui teatru. După o scurtă pauză de masă, au avut parte de relaxare într-un parc de distracții, pentru ca mai apoi să ne îndreptăm cu toții la Nadiș – sediul de vară al asociației – pentru o petrecere cu muzică și…jocuri teatrale, bineînțeles.

„Pandelia” se lansează!

afis Coeziune prin teatru

Poate cel mai emoționant moment a fost seara proiecției, unde au fost prezenți atât copiii cât și părinții și alți membri ai familiilor sau prieteni. Înainte de difuzarea filmului a avut loc ceremonia de înmânare a diplomelor în cadrul căreia fiecare absolvent al atelierului a fost scos în evidență pentru calitățile pe care le-a dovedit. A urmat premiera filmului PANDELIA – o comedie cu note de horror care înfățișează o realitate alternativă și o viziune despre pandemie din perspectiva copiilor. În paralel, filmul a fost difuzat on-line pe pagina de facebook a proiectului unde s-a bucurat de un succes bine-meritat. Copiii au fost felicitați atât de către prieteni și membrii ai famililor cât și de către necunoscuți impresionați de realizările lor! Proiecția s-a bucurat de succes, a fost presărată cu chicoteli și râsete și urmată de aplauze bine-meritate. A urmat sesiunea de Q&A, apoi cu toții am devenit din ce în ce mai emoționați, s-au vărsat câteva lacrimi, dar s-au strecurat și promisiuni de revedere cu proxima ocazie…

Și noi ne ținem de cuvânt, așa că abia așteptăm să ne vedem din nou!

Evenimente în cadrul proiectului


    Notice: Undefined variable: post_object in /home/u354058146/domains/culturansura.ro/public_html/admin/wp-content/themes/CulturanSura/single-proiect.php on line 55
  1. joi 13 august 21:00 2020

    Pandelia

    Someș-Odorhei / Sala de sport


  2. Notice: Undefined variable: post_object in /home/u354058146/domains/culturansura.ro/public_html/admin/wp-content/themes/CulturanSura/single-proiect.php on line 55
  3. joi 13 august 21:15 2020

    Pandelia

    premieră online

    Urmărește pe Facebook

Proiect derulat de Asociația Cultură’n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

afis Coeziune prin teatru

Parteneri în proiect

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a programului “In stare de bine”. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.

contact@culturansura.ro

Înscrie-te la newsletter

relații cu publicul Florentina Năstase

manager proiect Victor Olăhuț

/ culturansura