CULTURĂ'N ȘURĂ

Absurd realities: A Theatrical Exploration of Evil and Humanity

Perioada: mai - iunie 2023

Timp de 28 de zile, regizorul Victor Olăhuț va explora peisajul cultural norvegian în cadrul unei rezidențe derulate prin programul RO-CULTURA. Acesta va participa la Porsgrunn International Theatre Festival (PIT) și la Stamsund International Theatrefestival. La festivalul din Stamsund sunt invitate an de an aproximativ patruzeci de producții din toată lumea, fiind un loc în care companiile norvegiene au ocazia să se întâlnească cu producători străini și viceversa.

afis Absurd realities: A Theatrical Exploration of Evil and Humanity

Festivalul PIT din Prosgrunn este organizat de partenerul Asociației Cultură’n Șură în cadrul acestei rezidențe, Grealand Friteater, și se descrie ca „un punct de întâlnire între teatru și societate, între teatrul tradițional și cel de avangardă, între Norvegia și Europa”. Pe lângă calitatea de spectator al producțiilor din festival, Victor Olăhuț va avea șansa să performeze ca actor în producția „Herøya 1943”, regia Tor Arne Ursin. „Herøya 1943” spune o poveste din Al Doilea Război Mondial și anume bombardarea de către americani a orașului Porsgrunn din data de 24 iulie 1943 și a cauzelor care au generat acest conflict. Spectacolul va avea zece reprezentații în cadrul PIT.

afis Absurd realities: A Theatrical Exploration of Evil and Humanity

Ultima parte a rezidenței va fi dedicată producției unui spectacol de teatru bazat pe piesa lui Eugène Ionesco, „Ucigaș fără simbrie”. Textul lui Ionesco este azi, în contextul războiului din Ucraina ce îl are în rol principal pe Putin, de o actualitate covârșitoare. În „Ucigaș fără simbrie” Ionesco tematizează originea/ scopul răului și fragilitatea/neputința noastră de a-i face față. Victor Olăhuț va regiza spectacolul în cadrul Grealand Friteater și va avea astfel ocazia să colaboreze îndeaproape cu artiști și tehnicieni norvegieni. Întreaga experiență a a artistului va fi relatată în cadrul a trei articole publicate în presă.

Despre Grenland Friteater

Grenland Friteater a fost fondat în 1976 și este primul grup de teatru independent din Norvegia. Sediul teatrului este în orașul Porsgrunn. Pe lângă spațiile convenționale pe care le deține, Grenland Friteater și-a dorit să implice întreg orașul în activitatea sa, organizând reprezentații teatrale / happening-uri în multiple locații neconvenționale.

Rezidență realizată în cadrul apelului pentru inițiative bilaterale din Fondul pentru relații bilaterale finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 implementat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA.

afis Absurd realities: A Theatrical Exploration of Evil and Humanity

Partener Norvegia

Grenland Friteater

contact@culturansura.ro

Înscrie-te la newsletter

relații cu publicul Florentina Năstase

manager proiect Victor Olăhuț

/ culturansura